Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Zodiac interjú

Kajsztro, Pilwax, Penge B., Domino…ők a Zodiac. Sokak számára még ismeretlen nevek, de akik voltak a 2012-es és 2013-as „Told a májkot” verseny döntőjén, azok valószínűleg emlékeznek rájuk és azóta egy klipjük is készült…a tervek szerint nem az utolsó.

G.R.: - Hogyan alakult meg a Zodiac?

Pilwax: - Nehézkesen. (Nevet.)
Domino: - Pilwax-szal a középiskolában találkoztunk először, osztálytársak voltunk, aztán közös pont volt a rap zene szeretete. Egy idő után kipróbáltuk magunkat, csinálgattunk számokat, de elég „sufni” technikával még. Aztán mindig volt egy-két haver, aki jött felvenni, köztük volt Kajsztro és Rokaflow is. Vettünk fel zenéket saját magunk szórakoztatására, ment a freestyle, stb. Ezekben az időkben hallottuk Penge B próbálkozásait is és kitaláltuk, hogy quartettbe kellene nyomni. Ekkor még név se volt, csak vettünk fel zenéket, aztán 2012-ben már ezzel a felállással Zodiac néven adtuk le az első nevezésünket a „Told a májkot” versenyre.
Kajsztro: - Domino-val és Pilwax-szal már évekkel korábban ismertük egymást, megvolt az alapvető barátság és a bandázás. Ők már akkor próbálgatták a szárnyaikat és volt, hogy én is közreműködtem velük. Ezek természetesen technikailag, minőségileg és a szövegvilág terén is igencsak gyerekcipőben jártak, de az adott körülményekhez képest minket marhára elszórakoztatott. Penge B-t később ismertük meg, és mikor meghallottuk a zenéjét, egyértelmű volt, hogy közösen kell folytatni. Végül 2011 őszén alakult meg úgymond a Zodiac formáció, aminek négyünkön kívül tagja még Roka barátunk is, aki instrumentális zenéjével szórakoztat.


G.R.: - Penge B! Évekkel ezelőtt még egyedül rapeltél, személyes kedvencem a „hŐsökért” című dalod. Hallható még tőled szóló produkció a jövőben?

Penge B: - Igen, mindenképpen szeretnék egyszer egy szóló pakkot kidobni. Talán valamikor összegyűlik hozzá elég anyag, van sok régi poros nóta a kezdetekről. Szerintem fejlődtem annyit, hogy elkészüljön egy pár kiforrottabb remake és újdonság. Szóval igen, szerintem mégfogsz hallani a hŐsökről.


G.R.: - Kétszer is bejutottatok a „Told a májkot” verseny döntőjébe. Milyen helyezést értetek el végül és mik a tapasztalatok a tehetségkutató versenyekkel kapcsolatban?

Kajsztro: - Első alkalommal 2012-ben indultunk, itt a szervezők juttattak tovább a nyári döntőbe. Ott már nem értünk el helyezést, de ez nem szegte kedvünket. Egy évre rá már a zsűri (Norba) juttatott minket tovább, de végső döntőben ismét más vitte el a pálmát. Mindenképp hasznos dolognak tartom, mivel megismerkedtünk egy másik város hip-hop közegével, versenyzőkkel, szervezőkkel. Fellépési lehetőséget adott az esemény, és nem utolsósorban tapasztalatgyűjtést. Buli szempontjából is csak pozitívan tudok nyilatkozni.
Domino: - Mind a két alkalommal döntősök voltunk, sajnos helyezést nem értünk el egyszer sem, de mindig nagyon jól éreztük magunkat és sok jó arccal sikerült megismerkednünk. A közönséget pedig nem bíztuk a véletlenre, minden alkalommal egy bérelt kisbusznyi span jött velünk. (Nevet.)
Pilwax: - Így van. Mindkét versenyen bejutottunk a döntőbe, ahol 5-6 csapat versengett az első, második helyért. Nos, ezt az első kettő helyet sajnos egyszer sem értük el, de a későbbiekben örülnék neki, ha megnyernénk egy ilyet. A hangulat elég zorall szokott lenni, a hangosítás is megfelelő. A közönség is eléggé nyitott az ’’újra’’. Konkrét bundát nem éreztem a versenyek végeredményeiben, bár az ismeretség sok mindent megkönnyít, én úgy vettem észre. Viszont az tény, hogy a döntőig eljutott csapatok közt már elég nehéz választani a zsűrinek.


G.R.: - Ad még valami pluszt szerintetek egy tehetségkutatón elért impozáns helyezés, vagy csak szimplán jó buli a verseny?

Kajsztro: - Mindenképp dob valami flesst, azon túl, hogy szórakoztatod a közönséget, és te is jól érzed magad, ennek tetejében még el is ismerik azt. Önbizalmat adhat. Persze nem szabad. hogy valakinek a fejébe szálljon a dicsőség, onnantól az egész kifordulhat magából.
Domino: - Hát szerintem mindenképp ad egy-két új „rajongót” mindamellett, hogy hatalmas bulik.
Penge B: - Igen, én nekem támpontot adott abban, hogy amatőrként jó irányban haladunk, és többek vagyunk pár „zongoraalapos pistikerepp”-nél.
Pilwax: - Mindkettő. Izgalmas a versengés, és feldob, amikor tovább jutsz, illetve nyersz.


G.R.: - Rokaflow! Neked készült egy instrumentális lemezed, ami ingyenesen letölthető. Van igény a szöveg nélküliségre manapság?

Rokaflow: - Sok pozitív visszajelzés érkezett, amióta megjelent az első kiadvány, itthonról és külföldről egyaránt. Annyi a lényeg, hogy talán többen hallgatnak rap-et, mint csak szimplán instrumentális zenéket, de igény az van és szerintem lesz is! Nem rég megjelent a „Titkos Bázis” EP és készül a következő, a „Patterns 002”. Aki igényli, úgyis rámegy.
Domino: - Szerintem itthon jár ez gyerekcipőben, külföldön nagyon is pörög! Itt van például Gramatik vagy Pretty Lights…lehet, névről nem ugrik be, de ha zenét mutatnék, sokan egyből vágnák, miről van szó. Egyébként a Soundcloud alkalmas arra, hogy külföldre kijusson a zenéd, rengeteg instrumentális cucc van fent, csak itthon ez sem annyira elterjedt. Rokának már használták a zenéjét USA-tól Japánig különböző youtube videók alá, illetve chilei arcok is nyomták már a zenéjére.


)

G.R.: - Tavaly karácsony körül jelent meg az első klipetek „Esély” címmel. Meséljetek a forgatásról!

Domino: - A forgatás novemberben zajlott és egy nagyon tehetséges nagykőrösi fotós ismerős, Nagy László állt a kamera mögött. Egy nap alatt meg voltunk a képanyaggal, a vágás tartott kicsit tovább. Laci sok egyéb elfoglaltsága miatt így lett kész december végére. Tervezett helyszín három volt, egy beltéri, a többi pedig kültéri, de azért improvizáltunk is…a forgatási napon így bővültek a helyszínek. A beltéri jelenet testvéremék lakása, ezúton is köszönjük nekik, a tető pedig ugyanennek a háznak a teteje, ami egyébként a szülőházam. Az egyik kültéri jelenet a ceglédi zöldséges piac mögött van, ahol korábban graffiti jamet is szerveztünk. Ez a helyszín nyilvános volt, tehát kiírtuk az oldalunkra, hogy várunk mindenkit ekkor és ekkor. Így, aki eljött az bele is került a videóba.
Kajsztro: - Maga a forgatás egy napot vett igénybe. Összeegyeztetni volt nehéz igazából, hogy mindenkinek megfeleljen az időpont. A helyszínek mind Cegléden vannak. Törekedtünk arra, hogy minél több helyen lehessen forgatni, legyen beltér és kültér is. A háztetőről és a beltérről Domino, a nővére és a vőlegénye gondoskodtak, nekik külön köszönet ezért még egyszer. A másik kültér pedig az Opál, ahová éveken keresztül jártunk lerészegedni. Volt ott pár éve egy Graffiti-Jam is. A résztvevőknek is külön köszönet hogy eljöttek, ők mind régi haverok, ismerősök.


)

G.R.: - Mi a véleményetek a mai magyar hip hop közegről?

Domino: - Én elég sok magyar rapet hallgatok, gyűjtöm is a lemezeket, tehát jónak tartom, persze akad, akiket kevésbé szeretek. A közönség az felhígult, sok olyan ember van, aki diszkóba jár és fogalma sincs a rap zenéről, közben pedig hazai előadók által kidobott ruhákban parádézik. Az ilyet nem mindig tudom hová tenni. Nyilván az előadóknak ez jó reklám, de magára a közegre jó hatással van-e, nem tudom...
Pilwax: - Szerintem eléggé változó. Vannak, akik már régóta ezt hallgatják, és mondhatni elég sokat tudnak a kultúráról, illetve értik is, hogy miről szól, de rengeteg hallgató van, akik csak hirtelen belecsöppenek, és 1-2 év múlva már nem is érdekli őket. Meg hát Hip-Hop és ’’Hip-Hop’’ között is van különbség.
Penge B: - Újonc tökéletesen megfogalmazta az „Akkezdet” (Az AKPH 2003-as debütáló albuma – S.R.) elején. Annyi változott több-kevesebb egy évtizeddel később, hogy szinte muszáj dobálni a fakkot, hogy valaki fennmaradjon. Ezt szeretik, erre van igény. Persze nem kell elítélni az előadókat, hiszen ha tetszik, ha nem; a zene is biznisz és alkalmazkodni kell. Nézd meg mi a legkapósabb rapzene a fiatalok körében, és láthatod, mi jellemzi a jelenkori fiatal társadalom problémáit! Úgy gondolom, el kell jutnunk most már arra a szintre, hogy a rap elmenjen egy tanító irányba, természetesen meghagyva azt, amitől hiphop a hiphop.
Kajsztro: - Vegyes, többnyire pozitív. Van még hová fejlődnünk.


G.R.: - Kik inspirálnak titeket?

Kajsztro: - Hazaiak közül a Kriminal ami örök fav’, Funk, Vicc-Beatz, Day-Antal.
Külhoniaktól Wu-Tang, Alchemist, Apollo Brown, Snak the Ripper.
Domino: - Engem leginkább a csapatom és a barátaim inspirálnak.
Penge B: - Mondhatnék itt mindenféle oldschool címet, de én már egy másik korosztály vagyok, úgyhogy a következő: Tezsvííír, Akkezdet, Steve, Bobabá, Day, Flegmadogs
Pilwax: - Hazai: Funktasztikus, Dsp, Day, Ketioz.
Külföldi: Masta Ace, Pharoahe Monch, Sean Price, Reks, Action Bronson. Producerek közül: Statik Selektah, Jake One, Apollo Brown, Marco Polo, Dj Premier.


)

G.R.: - Mik a jövőbeni tervek a Zodiac háza táján?

Domino: - Persze készülnek az első lemez munkálatai. Vannak már kész számok, de hosszú út áll még előtte. Klipet is szeretnénk még, rengeteg ötletünk van a jövőre nézve.
Kajsztro: - Egyelőre szeretnénk az album befejezésével foglalkozni, igyekszünk mihamarabb kiadni, aztán lehet szó klipről és egyéb másról is.
Pilwax: - Ha minden jól megy, ebben az évben jön az első album, és lesznek hozzá klipek is.


G.R.: - Üzentek valamit az olvasóknak?

Kajsztro: - CSÍÍZ!
Penge B: - Legyetek szellemileg a toppon! Szeressetek, alkossatok!
Pilwax: - Booyaka! Hallgass ránk!
Domino: - Csatlakozzatok hozzánk a facebook-on, hogy értesüljetek a friss dolgokról! https://www.facebook.com/ZodiacMuzik?ref=hl
Továbbá Evelinnek puszi, üdvözlet és köszönet a Zoo of Dreams-nek, Aero Blastersnek, a Nagy László produkciós irodának, Kempnek, Klájsznak, Bisop-nak, Fefének és az almádi brigádnak. Fagyis Robinak, Láthatatlanoknak, Johnny Coolnak, a ceglédi hip-hop fanoknak. Azoknak, akikkel együtt torzulunk hétvégente. Gyurmának, Kulcsinak és a szarvasi kollektívának. Pufiéknak Pestre, Bosknak és Rionak, Inward Phase-nek és azoknak, akiket kihagytam, a velünk eltöltött időért és támogatásért. Végül, de nem utolsó sorban nektek az interjúért.      

      

Az interjút készítette: S.R.

2014-03-12

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók