Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

MC Ron interjú

Egy Svédországban született rapperről van szó, aki évek óta Magyarországon él és tevékenykedik a Hip Hop világában. Idén sikerült közös dalt készítenie a Das EFX-ből jól ismert Krazy Drayzvel, majd egy nála is „oldschoolabb” arccal, Kool G Rappel…

G. R.: - Sokan nem tudják rólad, hogy Svédországban születtél és már 14 évesen rímeltél. Mesélj a kezdeti időszakról és arról, hogy miként kerültél Magyarországra!

MC Ron: - Én úgy kerültem ide, hogy haza költöztünk egy kis időre a nagyszüleimhez. Mohácsra jártam óvodába, aztán visszamentünk Svédországba és pár évre rá  anyám úgy gondolta, hogy jobb lesz itt nekem, mivel nem voltan olyan nagyon jó gyerek. Így megint hazaköltöztem és Dunafalvára jártam általános iskolába egy pár évet, ezután megint visszakerültem Svédországba és ott kezdtem el szövegeket írni 13-14 évesen. Elég sok minden történt velem az életemben, ezért a legtöbb szövegem arról szól, amit át éltem, láttam, stb…A szüleim magyarok és csak magyarul beszéltek velem. Tehát magyarnak tartom magam, mert hiába születtem én Svédországban, akkor is egy külföldi vagyok a szemükben, mert nem vagyok szőke vagy kék szemű, mint a vikingek.

MC Gőzzel 2005-ben Baján találkoztam, amikor én is felléptem és így összespanoltunk.

 

G. R.: - Két jól ismert, legendás amerikai rapperrel is készült közös dalod. Melyikre vagy a legbüszkébb és hogyan jöttek létre ezek? Hogyan vetted fel a kapcsolatot velük, és a Svédországban jól ismert Doggelitoval hogyan valósult meg a közreműködés?

MC Ron: - Mind a kettőre nagyon büszke vagyok, mert nekem ez egy álom, hogy ilyen emberekkel dolgozhattam. Az egész úgy jött, hogy van egy unokatesóm kint Amerikában, akinek van egy cége. A honlapjuk az ez - www.ibudyou.com - és ő elég nagy emberekkel dolgozik, mint pl.: Snoop, Jadakiss, Wu-Tang, Rick Ross, Wiz Khalifa, stb...Egy nap rám írt, hogy „Nincs kedved csinálni egy közöset Krazy-vel?”...Leesett az állam, hát nem hittem el és mondtam, hogy persze. Ugyanígy jött a Kool G is…Ki mondana nemet két legendára? Senki!! Nagy megtiszteltetés, hogy dolgozhattam velük, de lesz még 1-2 meglepi vendég a lemezen.

Doggelitoval 2002-ben ismerkedtem meg Malmöben egy Hip Hop fesztiválon, azóta elég nagy spanok vagyunk. Sokat turnéztam vele Svédországban és sokat tanultam tőle, mert ő Svédországban egy legenda, és amikor kicsi voltam mindig a Latin Kings-et hallgattam.


G. R.: - Miért éppen angolul rapelsz, miért nem magyarul? Fogunk majd magyar szöveget is hallani tőled a közeljövőben?

MC Ron: - Célom, hogy ne csak itthon ismerjék a zeném, hanem máshol is a bolygónkon, ezért nyomom angolul. De ki tudja…lehet, hogy majd magyarul is fogok rapelni…most, erre koncentrálok.G. R.: - Ha választanod kellene a kettő között, szerinted Svédországban vagy Magyarországon fejlettebb a Hip Hop kultúra?

MC Ron: - Svédországban nagy a Hip Hop kultúra, csak sajnos a mainstream nagyobb ott, de ott is kezd most feltámadni az igazi Hip Hop kultúra, főleg Malmőben és Koppenhágában. Dániában a graffiti nagyon kezd visszajönni, mint a ’80-as, ’90-es években. Magyarországon úgy látom a helyzetet, hogy kezd fejlettebb lenni a Hip Hop kultúra, egyre nagyobb lesz itthon. Remélem, eljutunk egy olyan szintre, mint például Horvátország, Franciaország vagy Németország.G. R.: - Van egy mozgalom, amit te és néhány haverod alapított Wize Guyz néven. A legnagyobb közösségi portálon lemezkiadóként van megjelenítve a cég, de sajnos nem hallottam még egy lemezről sem, ami ennek a gondozásában jött volna ki. Kik a főbb tagjai ennek a csapatnak és mi a cég profilja?

MC Ron: - Igen, ez egy mozgalom, ugyanúgy egy lemezkiadó. Legfőbb inkább mixtape-ek lettek kidobva a netre, amik ingyenesek voltak. Most például Mr. Loco kiadta a Badd Blood című lemezt, ami official. A Mr. Loco O.G. Status 2006-ban lett alapítva, ez egy mozgalom volt az elején, a lemezkiadó két éve lett regisztrálva, de hamarosan én is ott fogom kiadni a lemezem és még lesznek majd egy páran. Nagy tagok, akik benne vannak az Mr.Loco, A2k, Underground Gangsta, Mc Gőz, Afrobeatz, Jakuza, GIGI44, és még van egy pár arc.G.R.: - Évekkel ezelőtt a szupermodell Dundikának is rapeltél egy rövid verzét a „Csak rázz fel” c. dalhoz, amihez klip is készült. Ez hogy jött neked, haver?

MC Ron: - Ez úgy jött, hogy volt egy szerződésem egy lemezkiadónál és kellett nekik valami rap a dalába, így jöttem én a képbe. Amúgy rendes csaj, jó arc.G.R.: - Volt szerződésed? Mi lett ebből?

MC Ron: - Végül sajnos csődbe ment a kiadó és így nem jelent meg a tervezett lemezem.


G.R.: - Az angol nyelvnek a munkád során is hasznát veszed, vagy nem igazán van rá szükséged?

MC Ron: - Igen, elég sokat használom az angolt. Tolmácsolni szoktam a kollegámnak, Max Corleone-nak, aki tetováló. Meg is lehet nézni a honlapját, akit érdekel: www.maxtattoo.hu. Mellette fotós vagyok meg klippeket készítünk.G.R.: - Úgy tudom, hogy a labdajátékokban is tehetséges vagy és nem érdemes veled kötekedni, mert a küzdősportok terén is van tapasztalatod. Most éppen melyik sportot űzöd és mik a célok ezzel kapcsolatban?

MC Ron: Huh, hát egy kicsit rozsdás vagyok a labdajátékokban most, de még mindig benne van a véremben. Fociztam és kosaraztam. A kosárlabdát elég sokáig csináltam, 9évig kb. és voltam kosáredző is Malmöben és Stockholmban. Neki kell állnom megint kosaraznom, csak nem volt rá időm.

Küzdősport? Taekwondoztam és karatéztam egy pár évet, csak mellette ott volt a kosárlabda és így választanom kellett. Maradt a kosárlabda, de csípem nagyon a küzdősportokat, főleg a jeet kune dot, taekwondot.  Ép most olvasom Bruce Lee könyvét. Lehet, hogy megint rákattanok a témára, mert hiányzik a mozgás.G.R.: - Sok sikert kívánok neked a továbbiakban is! Üzensz valamit az olvasóknak?

MC Ron: - Köszönöm haver a lehetőséget! Azt üzenem, hogy kitartás és hamarosan jön a lemez! Rendelhető lesz MC Ron póló is! …És respekt azoknak, akik támogatnak és hallgatják a zenémet! Big up a Ghetto Rádiónak!
Peace!

 

Shocker Rhymes

2013-07-09

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók