Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Keleti Blokkról bővebben...

Interjú Dávid Örssel, a Keleti Blokk Ruhaipari Manufaktúra tulajdonosával…


G. R.: - Sokan nem tudják, hogy a Keleti Blokk eredetileg egy bicikliversenyző csapat neve. Meséld el az olvasóknak, honnan ered ez a márkanév!

Dávid Örs: - A 2000-es évek környékén elég nagy kerékpáros élet volt a környező hegyekben – Bükk, Mátra, Zemplén.  Downhill versenyek, bicós rendezvények országszerte az egész szezonban, ahová egyre többen érkezetek a keleti régióból – Debrecen, Miskolc, Eger, Gyöngyös vonalról – az emberek. Nem hivatalos klub formájában, inkább baráti társaságként hírdettük az igét büszkén, hogy honnan jöttünk. Az évek elteltével egyre több bicón láttad a feliratot: Keleti Blokk. Ennyink volt...Ekkor 2002-t írtunk. Egyébként ezt számítjuk megalakulásunk idejének.
Ahogy terjedt ez az életérzés, hova tartozás, úgy éreztük, egy matricánál, feliratnál többre is szükségünk van. 2003-ban elkészült az első KB ruházat egy sapka formájában, majd nem sokkal utána az első pólómintánk is - a legendás „Gyár” minta. Azután nem volt megállás...


G. R.: - Miskolci vagy, de évek óta Egerben élsz. Miért döntöttél úgy, hogy elhagyod a várost, mint a jó öreg Edda dalban?

Dávid Örs: - Hallgasd meg ezt a dalt, és megérted, hogy miért ...?  Komolyra fordítva, 2006-ban még hobbi szinten ment ez a ruha téma, és akkoriban épp Egerben találtam magamnak munkát. Ezért költöztem ide. Azóta szerencsére változott a dolog és csak a ruhákkal tudok foglalkozni, de Eger valahogy megmaradt, itt van a műhelyem, itt élek. Természetesen a Miskolcra való vágyódás folyamatosan bennem él. Valamilyen formában mindenképp szeretnék még ott élni, dolgozni. Egyébként úgy néz ki, hogy a márkát kedvelők, ebből remélhetőleg hamarosan valamit érzékelni is fognak...  


G. R.: - Elsősorban borsodiak számára gyártasz ruhákat, ez látszik a mintákon. Egyéb régiókból is szoktak vásárolni?

Dávid Örs: - Nem, a Keleti Blokk mindenkinek szól. Miskolci kötődésünk miatt gyakoribbak a városból és a megyéből vett témák, de próbáljuk ezeken keresztül az érzéseket úgy átadni, hogy mindenki számára fogyasztható legyen. Szerencsére az ország legkülönbözőbb részeiről rendelnek, illetve a dunántúlon is elérhetőek, ezért úgy gondolom, hogy ott is azonosulnak ezzel. Természetesen a ’BORSOD’ és ’ACÉLVÁROS’ kollekciók a helyieknek készülnek főleg, de meglepő hogy mennyi borsodi él az ország számos pontján, ez a rendelésekből és a visszajelzésekből is kiderül, aminek nagyon örülök.G. R.: - A mintákat magadtól találod ki és egyedül rajzolod meg, vagy segít ebben valaki?
    
Dávid Örs: - Az elején nagy segítségemre volt ’Bogyó’ barátom, akinek nagy köszönettel tartozom! Azóta főként az én kezem közül kerülnek ki az új dolgok. De a kivitelezés – szitázás – is 2008 óta teljesen saját kezűleg készül.


G. R.: - Melyik a kedvenc modelled a Keleti Blokk kollekcióból?

Dávid Örs: - Igazából mindegyiket nagyon szeretem. Mindegyikhez köt valami történet, vagy csak egyszerűen az emberek által hozzákapcsolt élethelyzetek miatt…de ha választani kellene mindenképpen, a 10 éve gyártott, már klasszikusnak mondható ’Gyár’ mintát nagyon kedvelem. Büszke vagyok arra, hogy az ’Avasi Kilátót’ országszerte felismerik. A ’Munkáscigi’ mintán először mindenki a fejét töri, hogy honnan ismerős, majd beugrik... ?  Egyébként kifejezetten örülök, hogy az idősebb korosztály is így reagál. Az új minták közül az ’Acélvárost’ és a ’Füzet’ kollekciót szeretem nagyon.


G. R.: - Némelyik mintázat mintha szándékosan az ország kommunista múltját juttatná a szemlélő eszébe. Volt már esetleg vitád valakivel, aki azt feltételezte, hogy a politikai nézeteidet tükrözik ezek a rajzok?

Dávid Örs: - Egyszerűen csak be akarjuk mutatni, hogy honnan jöttünk, miben élünk. Gyárak, városok, lakótelepek, munkásemberek. Semmi politikai nézetet nem akartunk soha, és nem is fogunk közölni.  Szerencsére nem volt soha ilyesfajta, negatív megjegyzés. Aki ismer és tudja ennek a márkának a múltját, annak pláne eszébe sem jut bármi ilyenhez kötni a dolgot.


G. R.: - Hogyan látod Miskolc város és B.A.Z. Megye helyzetét?

Dávid Örs: - Nagyon elmaradott mindenféle tekintetben. Így tudnám egyszerűen jellemezni, de én nagyon elfogult vagyok: Az Acélváros és a Bükk közelsége valami iszonyú jó vegyületet, nagyon jó érzést vált ki belőlem. A Zemplén, Aggtelek és környéke, Ózd és környéke, nagyon szép helyek, amiket nagyon nehéz itt hagyni. Ha a városok élhetőségére, a munkanélküliségre, az emberek egymás közötti viszonyára gondolok, szomorú vagyok.


G. R.: - Funktasztikushoz jó barátság köt téged. Szerepeltél a „Beteg világ” című dal videóklipjében és Funkton ruházatot is gyártasz. Vannak még közös tervek?

Dávid Örs: - Nagy élmény volt, hogy betekintést nyerhettem Ózd életébe, hogy miként élitek ott napjaitokat, hogyan léteztek. Iszonyú szép környék, egy nagyon szegény várossal kombinálva. Jó érzés ezt egy klip formájában visszanézni. Funktasztikussal három éve kezdtük el gyártani a ’Funkton’ ruházatot, ami az ő zenei munkásságára épül. Kis léptekben haladunk, de folyamatosan jönnek az új ötletek, tervek, ruhák.


G. R.: - Funkon kívül van még olyan MC, aki prezentálja a cuccaidat, vagy akivel alkotsz valami közöset?

Dávid Örs: - Nemrég a KétHázKözt –ből ismert Nitro-val készült egy fotósorozat Varsóban, ami egészen jól sikerült. Ennek a dolognak tervben van egy nagyobb léptékű szintén külföldi folytatása, reméljük sikerül. Egyébként azt veszem észre, hogy főként a ’BORSOD’ és ’Acélváros’ sorozat egyes darabjait egyre több helyi, feltörekvő MC érzi magáénak és szerez belőle egy-egy ruhadarabot.


G. R.:  - A Keleti Blokk versenycsapatból kikre vagy a legbüszkébb? Milyen sikereket értetek el?

Dávid Örs: - Sosem az eredmény számított. Sokkal fontosabb volt ennél a barátságunk, az összetartás, a kerékpár sport szeretete. Egyre viszont nagyon büszke vagyok, mégpedig arra hogy ezeknek az embereknek a nagy része még ma is a kerékpározás megszállottja, legyen az hobbi vagy versenyzés szintjén, a kerékpározás minden szakában egyaránt.


G. R.: - Mit kell tudni a Civil Örsről? Ha nem tekered a kerékpárt és nem tevékenykedsz a ruházati műhelyben, akkor mivel töltöd az idődet?

Dávid Örs: - Életemet ez a két dolog teljesen kitölti. Nagyon szeretek a műhelyben gyártani, kísérletezni új dolgokkal a szitázás terén, új egyedi, teljesen saját készítésű termékeket előállítani. Aztán a műhely nyugalmából, biciklire ülök és irány a Bükk békessége.


G. R.: - Meg lehet élni a ruhakészítésből a jelenlegi gazdasági helyzetben?
    
Dávid Örs: - Nem vagyok egy panaszkodós fajta. Csinálom a dolgaim, és amennyire a lehetőségek engedik, annyira fog mindig haladni a KeletiBlokk.


G. R.: - Hol tekinthetik meg a kínálatot azok, akiket érdekel?
    
Dávid Örs: - Van egy saját honlapunk (keletiblokk.hu) ahol egy kisebb képsorozatot adunk át a KB életérzésből, illetve a Facebook oldalunkon találjátok meg az általunk gyártott ruhákat, közreműködéseinket, a webshopot, és minden velünk kapcsolatos információt.

Az interjút készítette: S.R.

2013-08-23

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók