Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

J2Grafix interjú

A tehetséges és elszánt srác kiváló lemezborító-, plakát-, és weboldal-grafikákat készít évek óta. Ha ez nem elég figyelemfelkeltő, akkor folytatom…olyan nagymúltú MC-knek is dolgozik, mint Spice 1, C-Bo, vagy a South Central Cartel-lel népszerűvé vált Prodeje!

G.R.: - Hogyan indult ez az egész nálad?

J2GFX: - Nyomdász családban nőttem fel így elég hamar közeli kapcsolatba kerültem a színek és betűk játékával, a festék illatával és magával a nyomással. Mindig is csodálattal néztem édesanyámat és keresztapámat, milyen szépet csináltak abból a snassz semmitmondó fehér papírból. Úgy érzem, ide vezethető vissza a grafika iránti szenvedélyem. Sok könyv volt otthon színskálával, tipográfiával és papírmintákkal. Emlékszem mennyire nagy hatással volt rám édesapám IPM magazin gyűjteménye és azon belül is Boris Vallejo illusztrációi. Sokkolt! Sokat rajzoltam gyerekkoromban. Egyszerűen imádtam a színeket és mindent, aminek nyomdaillata van.

Na de jött 1993-95 és a kamaszkor, vele együtt érkezett a bandázás es a totális beleszarás ideje is. Szegény szüleimet totál kiidegeltem akkoriban… Ótvar rossz gyerek voltam, ocsmány iskolai eredményekkel és kemény haverokkal, így nagy nehezen, de bekerültem szakmunkásképzőbe szakácsnak, szóval közel se a nyomdaipariba.

Mivel az akkori haveri köröm rapet hallgatott, nem volt nehéz megszerettetni velem is. A House Of Pain, Cypress Hill, Ice-T es a Wu-Tang láz hamar elkapott és beszippantott. Volt egy dunaújvárosi osztálytársam, akihez rengeteget jártam a ‘90-es évek közepén. Imádtunk együtt lógni és rajta keresztül nagyon jó baráti társaságom lett acélvárosban. Mikor először megláttam a szétfújt falakat és meghallottam Eazy-E-t, Kid Frost-ot, Spice 1-t reppelni egy lepukkant Skodában, szarrá nyúzott magnószalagon...uhh, ember…éreztem, hogy ez más, mint amiben addig voltam. Ilyeneket nem hallgattam előtte. Iszonyat durva Wu-Tang-, Gravediggaz-, Onyx- függő voltam, de amikor meghallottam Eazy-t, Mc Ren-t vagy Kid Frost-ot, átjárta a testem egy energialöket és orbitális fülgazmusom lett. (Nevet.) Teljesen más dimenzió volt nekem ez az egész west coast hangzásvilág, valami teljesen mást éreztem ott, mint Békés megyében.

Hatalmas partik voltak, kollektív Veszélyes Elemek és Vér Kötelez film nézés, tivornya, majd este lépés a városba a helyi N.T.P (New Town Painterz) csapattal falat festeni. Ez volt 1996-97-ben… Nagy Chicano láz lett úrra rajtam, volt fejkendő, kockás ing, szigorúan egy gombbal begombolva, öltönynadrág a turkálósból, conversnek álcázott kínai fekete-fehér tornacipő. Dobáltuk a kezünkkel V.L.-t (Vatos Locos) amolyan rituálé szinten. (Nevet.) Nagy feeling volt az akkoriban.

Mivel az iskolát telibeszartam meg is lett az eredménye. Éppen, hogy levizsgáztam, na és persze a kitartásomnak megfelelően nem is akartak felvenni sehova. Három évig a mekiben sütögettem a műhúst, majd voltam játékbolti eladó is… na, de közben éreztem, hogy ebből elég… többre vagyok hivatott. Így édesanyám elintézte, hogy egy helyen dolgozhatok vele egy helyi nyomdában. Ez volt 2002-ben amikor is eljött a változás ideje. Nosztalgialáz vette kezdetét, mélyről előtört belőlem a nyomdászvér. Két év után úgy éreztem, menni kell nagyobb nyomdába, többet tanulni, okosodni…így kerültem Budára egy nyomdába. Budán előkerült Bys (Delta9) barátom is, akinek köszönhetően első ízben tapasztalhattam meg a photoshop varázsát. Bys nagy guru volt a szememben, sok flyert és borítót is tervezett akkoriban és nagyon jól fújt is. Ő volt a mentorom, sok építő jellegű kritikát és inspirációt adott. Na, ekkor indult el a photoshop láz, ami a mai napig is tart.

G.R.: - Főleg westcoast és chicano MC-knek készítesz grafikát lemezborítókhoz. Melyik munkádra, illetve munkakapcsolatodra vagy a legbüszkébb a kezdeti időszakból?

J2GFX: - Az említett múltam és a westside iránt érzett függőségem miatt pár magyar rendelés mellett szinte csak a nyugati oldalra készítek grafikákat. A kezdet 2008-ban volt amikor még a myspace-korszakban összehaverkodtam a kaliforniai chicano 51Fifty-vel (Riverside.CA). Nagyon sokat cseteltunk anno, többnyire a Chicano zenékről és kultúráról, mert ez a "Vér Kötelez" című mestermű óta engem mindig is érdekelt. Szerettem volna jobban belelátni a chicano-k kultúrájába és a kaliforniai életbe. Szó szót követett, felkért, hogy tervezzek logó és cd grafikát neki és a bátyjának, aki épp akkor sitten volt. Csináltam is neki egy cd borítót és 1 hónap múlva elindult a lavina. Őszinte leszek, nem várt siker volt… egyrészt nem éreztem azt a grafikát jónak, másrészt nem voltam rákészülve és berendezkedve. Fix 8 órás munkám volt egy helyi nyomdában, ahol jól éreztem magam. A gépparkom fapados volt, állandóan kifagyott meg "kékhalálozott", szóval nem volt egy stúdió feeling. Bár mondjuk nem is arra tartottam. Mivel a kapcsolataim folyamatosan bővültek, és egyre több arc rendelt tőlem borítókat, logókat és myspace grafikákat, így döntenem kellett vagy ez vagy az. Nehéz volt munka mellett grafikákat is készíteni...így inkább felmondtam. Nem tudtam egyszerre két munkára összpontosítani.

Kezdetben sok Chicano kontaktom volt : 51Fifty, Raul G, Lil Joker, Gnostik Mindz - a 310West kiadó producere, Hi-Power Records. Később jöttek rendelések Mexikóból (Cirkulo Asesino, Og Kikz, Buster Duque) Olaszországból (Ultimo Capitolo, Sisma X, Rom Loco), Ausztráliából (Indigo Embassy), Kanadából (Dollah D, Young Gauge, Phillie Tha Kyd) is. 2009-ben nagyon jól összehaverkodtam a bakersfield-i Tony G-vel, ő nagyon meghatározó ember a karrieremben.

Ez a srác nagyon jó viszonyban van/volt ős Ruthless Records tagokkal (Kokane, Steffon), valamint ismerte személyesen Eazy-E harmadik fiát is (Marquise Dijuan Wright aka Yung Eazy), akinek később lehetőségem volt dolgozni.

Tony G-nek rengeteg cuccot terveztem akkoriban és az Ő segítségével jutottam el nagyobb nevekhez is (Steffon aka Roach Killa, Rhythm D, Loesta, BG Knocc Out, Kokane, Enois Scroggins). Rá vagyok a legbüszkébb a kezdeti időszakból. Sok mindenen mentünk át együtt és rengeteg jó élményem van vele kapcsolatban.

http://j2grafix.net/cd-cover-front/#lightbox[514]/31/

 

G.R.: - A zenei ízlésed csak westcoast vonalon mozog, vagy más stílust is követsz?

J2GFX: - A zenének hatalma van. Brutál módon el tud vinni egy jó zene. A műfajt már rég nem nézem, nekem az a tuti zene, ami ellazít. Első helyen természetesen a G-Funk és a Gangsta Rap van. Spice 1, BTNH, EA-Ski, Eazy-E, MC Ren, Kurupt, BG Knocc Out, Ice Cube, Celly Cell, Kam, South Central Cartel…stb. Na, de ha olyat hallok amitől libabőrös leszek – legyen az trip hop, dub, reggae, rock, punk, ska, rap, metal vagy akár filmzene – azonnal rácsapok és leinformálom a zenekart vagy előadót. Sokszor van, hogy filmzenére tervezgetek, vagy ha le vagyok tompulva akkor berakok egy Korn-t, Biohazard-ot, Deftones-t vagy Rancid-et.  Ha lazulás kell, arra ott a G-Funk, a Chicano Oldies vagy a Trip Hop. Ha már nincs kiút akkor jön a Slam Jr. Tűz mix és rendbe tesz. Nagy kedvencem még például a Massive Attack, Portishead, Yonderboi... Magyar rap vonalról nem sok kedvencem van, talán Hibrid, aki full ellazít, Kamion flowja is goromba, Funktasztikus pedig etalon. De ott vannak a földijeim is: Mikee Mykanic, Nyzee, Mikrofontos, Rebellió és Pazta, őket is szívesen hallgatom, ha a hangulatom azt kívánja. Hangulatomtól függ, mi szól éppen. Amit maximálisan követek, az a West Coast G Shit. Amit maximálisan nem követek, az a death metal és az ír step zene.

G.R.: - Volt egy mélypont is, az alkotói válság fázisa. Meddig tartott ez és mi történt ezt követően?

J2GFX: - Nos igen…volt egy hosszú holtpont a karrierem során. Erről mindig Menyhárt "Menyus" Tamás képzőművész szavai jutnak eszembe.."...a művészet lényege az, hogy őszintén csináld és amikor egy kicsit is erőlködsz az már nem az...ez a lényege.. és a 80 százaléka a művészeknek erőlködik, mert így foggal-körömmel kapaszkodik ahhoz amit úgy érez, hogy az ő, ezt megtalálta… egy művésznek legyenek időszakai, attól függ milyen állapotba van..." Nálam beütött ez az alkotói válság. Mindez 2013 április 1. - 2013 november 1. között zajlott.

A szünetnek több oka is volt. Egyrészt mert kiégtem. van ez így…Úgy éreztem, minden grafikám egyforma, semmi kreativitás. A megrendeléseim 90%-a másról sem szólt, csak pálmafák, ribancok, fegyverek és a lowriderek random felhasználása ilyen-olyan pozícióban, tükrözve, átszínezve, újramelegítve…tasakos-leves szintű tucatmunkák mert az ügyfél ezt kéri...uncsi volt. De ott volt még a nyomás is, ami szintén bejátszott. Túl sokat vállaltam, túl sok fake arcnak. Kontrolálatlanná vált az egész. Így utólag visszagondolva, szarul csináltam nagyon. Túl sokat akartam, de nem bírtam el. Éreztem, hogy változtatnom kell, mert alig vagyok a családommal, a barátaimmal. Napi 18 órán keresztül nyomattam mint egy gép, persze hogy kiégtem. Azt vettem észre, hogy a hobbimból és a szenvedélyemből robot és szalagmunka lett.

Ekkor költöztünk ki a családommal Angliába egy új életet kezdeni. Újra akartam reformálni az egészet. Kellett a környezetváltozás, a friss levegő és az új perspektívák. A pihenés és az új élet meg is tette hatását. Az elmúlt 2-3 hónapban immáron tiszta fejjel, teljesen újragondolva dolgoztam C-Bo-nak és Spice 1-nak is, hatalmas sikerrel.

Komoly megbeszélések folynak a 2nd II None csapattal, Mellow Man Ace-szel, Kokane-nel, Dj Yella-val - fénykorom etalon bandája volt a N.W.A., így ha csak rágondolok, ki ez az ember, elkap a büszkeség. Plusz leszerződtem a Los Angeles-i Rowdoggs Entertainment-tel is, OG Rome barátom által. Ráadásként elkészült a világ első számú Eazy-E emlékoldala is, ami szerintem brutál komoly lett, mert egyrészt tiszta szívemből szeretem Eazy-t, így lelkemből terveztem, másrészt erre a munkámra vagyok talán a legbüszkébb...ez azért fura, mert kegyetlen maximalista vagyok önmagammal szemben, és a grafikáim háromnegyedét nem szeretem. Jelenleg több híres nyugati veteránnal tartom a kapcsolatot és a durva az egészben, hogy ők keresnek meg engem, nem én őket. Heti szinten társalgunk és sok arccal nagyon jó baráti kapcsolat alakult ki. Komoly felkéréséket kapok kiadóktól, magazinoktól is. Jelenleg egy nagy projekten dolgozom, ami nagyot fog robbanni Kaliforniában.

http://eazy-ecpt.com/

G.R.: - Ha nem grafikával, akkor mivel foglalkozol a szabadidődben? Családos ember vagy?

J2GFX: - Van egy gyönyörű feleségem, akivel már 14 éve együtt vagyok és van két kislányom is. Ezúton is szeretném a feleségemnek megköszönni a rengeteg segítséget, amit nyújt, mert az Ő támogatása nélkül sehol sem tartanék. Azért csak gondolj bele, napi 18 órán keresztül ültem görnyedten a gép előtt és építgettem a karrierem, meg a zsírrétegem. Ezt nem sok nő tolerálja. Ő az a személy az életemben, akivel közösen, közös erővel és türelemmel építjük a jövőt.

Szeretek a lányaimmal játszani. Ahogy van egy kis időm, velük vagyok. Akkor végre beújítottam egy Xbox-t, most az a sláger nálunk, az egész család jókat játszik vele. De ami totálisan kiszakít a napi pörgésből, az a spanyol foci és azon belül is a Real Madrid. Akkor ott van még a Fifa 13 konzolon, de a meccsnézés a tévében, sörrel, pálinkával és rágcsálnivalóval sem elvetendő kikapcsolódás részemről. (Nevet.) Ja és ott van még a spontán sörözés a barátokkal, az is mindig kellemes.

G.R.: - Angliában élve, hogyan látod az ottani Hip Hop kultúrát?

J2GFX: - Féltem ettől a kérdéstől, mert őszintén megvallva nem nagyon követem. Az én fülem az amerikai angolt jobban befogadja. Amerikai filmeket nézek és zenéket hallgatok, amerikai emberekkel beszélek...olyan laza, hogy szeretem hallgatni. De a Brit angol…na, az más téma. Voltak angol rap szerető kollégáim idekint, mutattak is pár liverpooli meg manchesteri, örültnél örültebb dubstep és rap kombót…de rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én világom.

Nekem túl sok volt minden elsőre, amikor kiköltöztünk. Tudtam angolul, de egy hét kint lét után mélyen magamba néztem és elszégyelltem magma, amiért ennyire nem vágom, mit beszélnek. Amikor fiatalokkal beszélek, néha úgy érzem fel kéne ütnöm pár brit szlengszótárat. Így hét hónap angliai tartózkodás után már hozzászoktam, de ugyanúgy nem kedvelem a brit angolt. Vannak itt kint is beteg mc-k, akiket szívesen hallgatok, például: Dirty Dike, Caxton Press, Lowkey, Foreign Beggars, London Posse, Blak Twang, de ott van meg Dub FX, Mc Xander is, de nekem nem a Brit rap lesz a kedvencem. A kérdésedre reagálva pedig, amit én tapasztaltam az az, hogy itt inkább a dubstep vagy a dub pörög inkább. Amióta kint vagyok nem hallottam rapzenét kocsikból, csak dubstep-et. Hallottam kint élő ismerősöktől, hogy Londonban kegyetlenül megy a rap és a break. Sajnos ebben nem tudok érdemben mit mondani, az idő hiánya miatt nem sokat mozgok bulikban vagy rendezvényeken.

G.R.: - 80%-ban Kaliforniából jönnek hozzád kérések…ezen kívül?

J2GFX: - Rengeteg országból kapok/kaptam rendeléseket. Mexikóból, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Svédországból, Finnországból, Ausztráliából, de még Japánból is. Sok pozitív visszajelzést kapok, sok országból, amiket nagy becsben tartok. De így van, 80 százalékban USA-ba dolgozok, azon belül is Kaliforniába (Compton, Inglewood, San Francisco, Sacramento, Oakland…) és hála Istennek, egyre több élmenyem lesz.

Nagy lelki tuningot ad, ha a világ számos pontjáról keresnek és érdeklődnek. Az meg főleg jó, ha jó barátság vagy jó munkakapcsolat alakul ki velük, erre is van egy remek példa. Még 2012-ben skype megbeszélésem volt Big Prodeje-vel, felhívtam a megbeszélt időben, de azt nem tudtam, hogy épp egy házibuli kellős közepén csörgetem. Felvette, dumáltunk és egyszer csak beüvöltött egy arc, hogy “Jtwooo! Jtwooo!”…Kérdem Prod-tól, hogy ki az arc, erre rávágja, hogy L.V….na takarodsz, gondoltam magamban! (Nevet.) L.V. üdvözölt és elkezdett nekem freestyle-ban speciális J2 üdvözlést dalolászni. Na, ez azért odavert! Sajnos neki még nem volt lehetőségem dolgozni, de tudom, hogy eljön az ideje annak is. Távolságtartó emberek, de ha a közelükbe kerülsz és érzik, hogy jó ember vagy, akkor hamar befogadnak. Nagyon közvetlenek és megbecsülik, ha valaki keményen dolgozik.

G.R.: - Ha valaki fel szeretne téged keresni Magyarországról, hogy készíts neki lemezborítót, mire számíthat? Mennyi idő átlagosan, amíg elkészül egy ilyen, és általában mennyibe kerül?

J2GFX: - Ez egy nehéz téma és szeretném úgy megfogalmazni, hogy ne tűnjek flegma köcsögnek, vagy anti-magyarnak. Sajnos még nem tettem túl magam a Magyarországon belém ivódott negatív élményeken. Próbáltam odahaza is tevékenykedni, de 90 százalékban borzasztó tapasztalatot sikerült begyűjtenem. Dolgoztam korrekt magyaroknak és sok jó barátom is van, akiknek bármikor szívesen segítek, de megfogadtam, hogy pénzért még jó darabig nem szívesen dolgozom odahaza. Maximalista vagyok és elég nagy a szívem, amivel a piócák szeretnek játszani. Sok olyan szitu volt, amikor a lelkemet beletettem a "kedves" megrendelő grafikájába, időre elkészülök vele, ő rábólint és oldalakat ír, mekkora király cuccot csináltam, de amikor fizetnie kéne el kezd kavarni majd eltűnik. Így az időm, energiám, de még az életkedvem is bukó...és sok ilyen volt, néha olyan nevekkel, hogy el sem hinnéd. Meg az a rengeteg privát üzenet, hogy "kell borító azonnal, de majd csak 4 hét múlva fizetnék…de a cucc kéne, hogy ki tudjam nyomtatni", "miért ilyen drága? nem USA-ban vagy", "csináld meg ingyen mert neked is jó lesz, jó lesz majd a portfóliódba..." ezekből a levelekből és kapcsolatokból nem kérek inkább. És ez nem csak "zenészekre", hanem cégekre is érvényes. Rájuk még erősebben, mivel elég nagy időbeli és anyagi befektetés van. Az én üzletem nem olyan volt, mint egy bolt, ahova bemész és ami tetszik megveszed. Nekem minden neten zajlott, nem voltam személyes kontaktban a megrendelőimmel. Így kellett egyfajta bizalom mindkét oldalról. Nos ez volt a baj, és ezért játszottak ki sokszor. Az elején voltam még, naivan és tapasztalatlanul. Így érettebben, sok tapasztalattal a hátam mögött ez esélytelen lenne. Persze így utólag jót röhögök magamon, mekkora naiv láma voltam. Nem hibáztatok én senkit, távol álljon tőlem...felületet adtam nekik, ők meg kihasználták. Megfizettem a tanulópénzt és átgondoltam, hogyan tovább, és arra jutottam, hogy egy darabig nem vállalok magyaroknak grafikai tervezést. Az én piacom jelenleg Kaliforniában van, minden energiámmal oda szeretnék fókuszálni.

G.R.: - Vannak példaképeid? Kiktől meríted az inspirációt?

J2GFX: - Sok példaképem és személyes hősöm van, és sok olyan barátom, akikre felnézek és erőt adnak. A legjobban a szüleim és a feleségem inspiráltak, hogy bármit elérhetek, ha igazán akarom. De ott van például az egyik kedves barátom Floridában, egy magyar srác, Lovas Árpád. Nagyon durván életszagú fotókat készít és totálisan pozitív ember. Felnézek rá, mert soha sem adja fel és tele van hittel, sokszor kapok inspirációt az Ő hatására. Aki szintén inspirál és jó barátom az OG Rome, az inglewood-i Rowdoggs Entertainment alapítója. Az ember előtt nincs lehetetlen, felszopkodás nélkül saját kitartással és erővel jutott be a nyugati rap elitjébe. Közös zenéket csinált Kurupt-tal, Roscoe-val, Kokane-nel és számos világklasszis veteránnal, mindezt kemény munkával és kitartással.

http://ogrome.com/

Grafikai téren leginkább Boris Vallejo és Fatoe volt rám nagy hatással. Később, ahogy kezdtem jobban belefolyni a latin dolgokba, akkor találtam rá David Gonzales-re, OG Abel-re, Dyse One-ra. De nagyon szeretem még a mexikói Buster Duque munkáit is. Magyarországon is sok ember van, akik inspirálnak. Ilyen például James Tattoo Art, Menyus, Szalay Sanyi a 525 Creative Lab-ból, Delta 9. De az inspiráció átjön még a jó barátaimtól és a hozzám közel álló emberektől is, csak más formában. Igazából engem minden olyan ember inspirál, aki kemény munkával, kitartással és seggnyalástól, felszopkodástól mentesen éri el az álmait.

G.R.: - Mik a további terveid? Amerikai út vagy oda költözés? Látsz erre esélyt? Vágysz egyáltalán erre?

J2GFX: - A további tervem, hogy hű maradok az elveimhez és továbbra is maximálisan beleteszem magam a grafikába. Tanulni akarok és sokat fejlődni. Szeretném, hogy akik ismernek, büszkék legyenek rám. További tervem, hogy a munkáimmal elkápráztassam a nyugati rap nagyágyúit. Nagy terveim vannak és jelenleg sok a lehetőségem. Sikerült együtt dolgoznom sok híres élő legendával, például Rhythm D-vel, Big Prodeje-vel és Spice 1-nal. Továbbra is szeretném tartani velük a kapcsolatot és velük dolgozni. Jelenleg egy nagy és hamarosan hallható projektben vagyok, amiben Kam, Ice Cube, B-Real és The Game is érintett.

Egyébként pont két héttel ezelőtt kaptam ajánlatot OG Rome barátomtól, hogy az Ő meghívására utazzak ki a családommal Inglewood-ba két hétre. Aki volt kint az tudja, hogy az egy teljesen más világ. Mindenképp ki szeretnék jutni, egy álmom teljesülne ezzel, de kiköltözni…nem tudom…családcentrikus ember vagyok, nekem még Anglia-Magyarország is nagy távolság. Távol a szüleimtől, testvéreimtől, a barátaimtól...úgy érzem, még nem állok készen egy amerikai költözésre. Nekem itt is tökéletesen megfelel, egyelőre jól alakulnak a dolgaim. De ha egyszer úgy alakulna és kapnék egy nagyon jó ajánlatot, ami a családomnak is megfelelő lenne, akkor szerintem kiköltöznék. Az biztos, hogy nem járnék rosszul, és sok jó haverom, ügyfelem közelében lehetnék. Nagy a csábítás és érzem, hogy ott van a jövőm, de még várok, nem akarok kapkodni. Mindennek eljön az ideje.

G.R.: - Üzensz még valamit az olvasóknak vagy szeretnél üdvözölni valakit?

J2GFX: - Először is Neked és a Ghetto Radio olvasóinak köszönném a lehetőséget és a figyelmet. Nagyon megtisztelő volt, hogy felkértél erre az interjúra.

Az üzenetem elég tömör, és nekem is sokat segített. Soha ne add fel és higgy magadban!

Köszönöm a támogatást a családomnak, a rokonaimnak, a barátaimnak. Külön pacsi : Csíkosnak, Bysnak, Siminek, Lovas Árpinak, Ákos bro-nak, Mihalkó Ádám cimbimnek, Speedy-nek, Sifiéknek, Sonny Szalay kollégának, OG Rome-nak és a Rowdoggs csapatnak, Kavalecz Ádámnak, Budai Misikének, a Gerilláknak, Togának, Pusztinak, Forginak, a CK Records-nak, valamint köszönet a (volt) kedvenc munkahelyem minden tagjának a K.P.P. nyomdából. Békesség Bone-nak, Öcsi-nek és Márk-nak, a régi cimbiknek Dunaújvárosba. Tiszteletem a Békés-megyei old school rap arcoknak és békési veterán haverjaimnak. Ha valakit kihagytam, annak bocsi!

Az interjút készítette: S.R.

2014-02-03

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók