Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Interjú Stokyval

Stoky az élő példája annak, hogy nem csak az agyonjátszott, nagy népszerűségnek örvendő előadók lehetnek tehetségesek és ötletesek. Ismerjétek meg jobban a Kalocsa mellett élő fiatal rímfaragót!

G. R.: - Két lemezed is készült. 2011-ben az „Újratöltve”, idén pedig a „Csak 1 kis figyelmet kérek” című. Mit érdemes tudni ezekről?

Stoky: - Az első komoly demóm az „Újratöltve”. Azért kapta ezt a címet, mert voltak már előtte próbálkozásaim, de technikai hiányosságok miatt, azok nem nagyon kerültek felszínre. Az „Újratöltve” tehát az első stúdióalbumom. A „Csak 1 kis figyelmet kérek” pedig tulajdonképpen egy nagyon régi demóm remake-je, kicsitleporoltam és új köntösbe lettek bújtatva. Ez most jött ki 2013 májusában.


G. R.: - Hogyan lehet hozzájutni ezekhez a lemezekhez?

Stoky: - Amikor megcsinálok egy új lemezt, akkor rendelni lehet, viszont én nem meggazdagodni akarok ebből, hanem legalább a stúdióköltségeket szeretném ezzel kicsit fedezni, plusz a borító, stb. Szóval még így is többet „bukok”, mint amennyi hasznom van belőle. Egyébként 1000 ft/db. De kb. fél év elteltével fel szoktam őket pakolni youtube-ra, soundcloud-ra.

 


G. R.: - Az albumokon több vendéget is hallhatunk, mint például az elképesztően jó énekhanggal rendelkező Shuba, vagy egy számomra ismeretlen rapper, Neveletlen. Mit kell tudni a közreműködőkről?

Stoky: - Kezdeném Shubával (Kertész Dániel), ő gyermekkori spanom, kizárólag az R’n’B vonalat képviseli. Igazi csiszolatlan gyémánt, született tehetség. Angliában él már több, mint fél éve. Rá vagyok a legbüszkébb, most fog megjelenni egy közös számunk, aminek a címe „Szabad út”. Csekkoljátok a youtubeot!
Neveletlen (Horváth István) és Keszi (Keszthelyi Roland) a KHMN (KiHaMiNem) nevezetű formációt képezik. Ők hobbi jelleggel csinálják kizárólagosan, csak a fülembe jutott 1-2 zenéjük, és meghívtam őket az albumra közreműködőnek.
Ten (Juhász Ármin) egy kosaras srác, aki a kalocsai kosárcsapat oszlopos tagja és az ő ötlete volt, hogy csináljunk a csapatnak egy bevonuló zenét. Akit még meg szeretnék említeni az Zé (Zamniusz Tibor), ő az „Újratöltve” c. lemezen szerepelt több számban is. Nagyon karakteres hangja és stílusa van, Bajai ő is ugyanúgy, mint a KHMN.

 


G. R.: - „A rácsokon túl” a kedvenc Stoky dalom, főleg a szöveg tartalma miatt. Ez egy régi jóbarátodról szól, aki börtönőr volt és egy rablás következtében megtapasztalta a rács másik oldalán túli életet is. Mesélj erről a dologról!

Stoky: - Ő is, csak úgy, mint Shuba, egy nagyon régi barátom. Rengeteg közös emlékünk van. Azon az estén, amikor feladta magát írt egy sms-t hogy most el fog tűnni kis időre, viszont szeretné, ha írnék erről az esetről egy számot. Igazából a részletekbe nem szeretnék belemenni, mert elég homályos a sztori, lehetett hallani ezt is-azt is az esetről. Részletesebben utána lehet nézni neten, akit érdekel: http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2012/01/02/bortonor-rabolt-kalocsan/

 


G. R.: - A zenék főleg a newschool hangzásvilágot, azon belül is inkább a westcoast-ot képviselik. Az újabb előadók nagyobb hatással vannak rád?

Stoky: - Attól függ, mit értünk újabb előadók alatt. Ha arra gondolsz, nem hallgatok  Lil Wayne és barátait. Mondjuk a zenei stílusomon még nem gondolkodtam, én igazából nem szeretem beskatulyázni magam, számomra 2 féle zene létezik; jó és rossz. A kimondott hazai underground stílustól viszont szeretnék elhatárolódni, nem akarok beállni a sorba. Egyébként, aki a kezdetekkor nagyon motivált az a Trogaz volt. Fiataloknak ez a név gondolom, nem sokat mond. Aztán J.F.K.-t, Sírásókat, MegaSoundSystem-et hallgattam. Amcsiból pedig Notorious B.I.G., 2Pac, Onyx, Afu-Ra, Naughty by Nature.


G. R.: - Hogyan készülnek a zenék?

Stoky: - A zenék többsége eddig vagy lopott, vagy kapott volt, pár kivétellel. Sajnos anyagi és technikai felkészületlenségem révén eddig nem engedhettem meg magamnak, hogy saját alapokat készítsek, de beszereztem egy Akai MPD32-t, úgyhogy innentől beindulnak a mocskos ütemek. Az „Itt Élek” teljesen saját alap. Meg a régebbi demókon is kizárólag saját alapok voltak, főként az FL Studio-t (Fruity Loops) részesítettem előnyben, később jött a Hip Hop eJay, aztán az Audacity, Reason, Cubase...

G. R.: - Kalocsától nem messze laksz, Újteleken. Az „Itt élek” című dal ennek a településnek a negatívumairól szól, a nehézségekről. Mik a további terveid megélhetés szempontjából?

Stoky: - Igen...Újteleken lakok. Úgy képzeljétek el, hogy 300-an laknak ebben a kis községben, abból kb. 295 fő 60 év feletti. Elég tré a helyzet, de aki fiatal, bevállalós és van esze, az elhúzza erről a környékről a csíkot. Az „Itt élek” című trekk egy hirtelen felindulásomból született. Készült is belőle egy videóklip még 6 éve, de elég komolytalanra sikeredett, főleg a fiatalkorú statisztáknak köszönhetően...
További terveim, egy barátomhoz fogok kiköltözni Amsterdamba, mert nagyon nehéz a megélhetés, de szerintem ezt kevés embernek kell magyaráznom. Természetesen a zene az nem áll meg, ugyanúgy csinálom a dolgomat, ahogy azt eddig is.

 


G.R.: - Több tehetségkutató versenyen is részt vettél. Megosztanád az olvasókkal ezeket a tapasztalataidat? (Milyen volt a hangulat, hangosítás, zsűri, stb?

Stoky: - Ebben az évben kezdtem el fellépegetni nagyobb közönség előtt. Voltam Szarvason a „Told a Májkot”-on, aztán Pesten a Viper Roomba a „Get Rhyme” nevezetű, ugyancsak tehetségkutató versenyen, majd nyár közepén az SZMF-en (Szigetközi Music Fesztivál), ahol én nyitottam a Hip-Hop Maratont. Az eddigi tapasztalatom az, hogy úgy, ahogy mindenhol máshol, itt is a protekción alapszik minden. Kapcsolatokat kell kiépíteni. Engem nagyon lesújtott, mikor megláttam, hogy mennyi műmájer kisgyerek vesz mikrofont a kézbe, miközben fogalma sincs arról, hogy mi az a rap és nincs benne semmi alázat a zene iránt. 16-17 évesek és egész egyszerűen csak be akarnak csajozni, azért csinálják az egészet. Youtube-on napi rendszerességgel töltik fel a zenéiket. Nem adnak aminőségre semmilyen téren. Számomra ez a legbosszantóbb.


G.R.: - A „Dupla vagy semmi” című dalhoz videóklip is készült. Várhatunk még tőled ilyeneket?

Stoky: - Igazából szeretnék még egy klippet, mielőtt kimegyek Hollandiába, de nem tudom megvalósul-e. Az „Itt élek” korábbi verziójához is készült egy klip, ahogy azt korábban is említettem, de az az igazság, hogy nem készülnek olcsón ezek a klipek.

 


G.R.: - Köszönöm az interjút! Üzensz még valamit a ghettoradio.hu olvasóinak?

Stoky: - Én köszönöm a lehetőséget! Az üzenet annyi lenne, hogy csekkoljátok a youtubeot, mert egy nagyon zsír trekk jön ki, annak kapcsán, hogy megyek ki külföldre. Ez egyfajta búcsú lesz a közeli hozzátartozóimhoz. Stoky km. Shuba – Szabad út. Ez lesz a dal címe.

 

Az interjút készítette: S.R.

2013-09-04

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók