Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Underground Nagyvilág

Míg a Battai Napok nagyszínpada és vásártere körül óvodástól nyugdíjasig hömpölygött a mainstream tömeg, a Szabadidőközpont hátsó pályáján szeptember 9-én underground zenei csemege verte fel a port

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén már harmadik alkalommal jöttek össze szövegelni a freestyle rapversenyzők Százhalombattán. A csata lassan indult be, de a hangos és izgalmas végkifejletet érdemes volt kivárni. A korábbi években találkoztunk már erősebb mezőnnyel, mégis tiszteletet érdemel minden underground költő, aki kiállt a kritikus közönség elé. A zsűrit ezúttal a hazai hiphop-világ egyik meghatározó csapata, az NKS (Nem Közölt Sáv) alkotta, a háttérről a GhettoRadio stábja gondoskodott. Műsorvezetőként Rácz ?Peppino" Norbert, a nyolcadik kerületi rapper-papa pörgette a versenyzőket és szórta a hallgatóságot. Igazi kuriózumként lépnek színpadra: apa és fia együtt, vállvetve állnak ki a magyar hiphopért.

 

Némi csúszással, de végül felvonultak a versenyzők is. Jöttek Budapestről spannal és Besnyőről vonattal. Az egyik srác rímekbe szedve mondta el, mi hozta a megmérettetésre: ?hogy létezem, hogy élek, hogy hallgassák a zenémet." Állandó tagja a battai versenyeknek Nagy Szilveszter Renátó, azaz Baronez, a helyi erő. Végül összesen heten léptek színpadra azzal a szándékkal, hogy a kisorolt témákról, a dj által pakolt zenei alapokra, rímes és szellemes rögtönzött rappeléssel varázsolják el a közönséget és döngöljék földbe a versenytársakat.

 

A témák cetlikre írva stílusosan egy baseball sapkából kerültek ki és igen változatos feladatokat róttak a verselőkre. Pár perc alatt kellett ütős rímeket faragni és harminc másodpercben elővezetni, például arról, hogy ?Batta nem Los Angeles" ? amit az egyik versenyző úgy fordított le: ?ez a város nem az angyaloké". Sajnos a rímpárt elnyelte a zabolátlan basszus, ami miatt sokszor épp a lényeget, a szöveget nem lehetett érteni.

 

Minden alkalommal hangsúlyozzák a műsorvezetők, hogy ne legyen káromkodás! Alapprobléma a műfajjal, hogy eleve korhatárosnak kellene lennie a sok csúnyabeszéd miatt. De hogyan, ha maguk a rappelők is sokszor 14-16 évesek?! A verseny szempontjából azonban azért lett volna fontos betartani ezt a szabályt, mert könnyű megoldás semmitmondó hőbörgéssel betömni egy-egy üresjáratot a szövegelésben. Szintén tipikus hiba, hogy a kiadott feladat még csak meg sem jelenik a szövegben. Persze, ha elég hatásosan adja elő a magáét, akkor úgyis a flow-t (a lendületet és az előadásmódot) fogja értékelni a közönség.

 

Minthogy a magyar underground-éra eléggé szűk világ, tagjai közt nagy a bajtársiasság, testvériség, a kölcsönös tisztelet. Minden összecsapást sajátos koreográfiájú pacsizás, vállveregetés, ölelgetés követett. A végső csatát az idei rapverseny két igazi erőssége, a százhalombattai Baronez és a Dialektus csapat tagja, a csepeli Pitta vívta.

 

A hazai terep nagy előny, amikor a két tagú zsűri mellett a közönség is szavazhat. Baronez 2009-ben egyszer már megnyerte a versenyt. Érdeklődtem, hogyan lehet erre a feladatra edzeni? Délutánonként összejönnek a haverokkal, maguk által összerakott zenei alapokat hallgatnak és szövegelnek ? mondta a ma már producerként is dolgozó rapper. Fellép itt-ott, egyelőre csak éppen Battán nem volt még alkalma ? a versenyen kívül ? a nagyközönség elé lépni.

 

Pitta sem kezdő a hiphop-világában. A csepeli versenyző tíz éve szövegel, három albumot jelentetett meg eddig különböző formációkkal, és őszre ígéri szólólemezét. Az országos legrangosabb rapversenyén, az It's Rite Freestyle Battle rendezvényen harmadik helyezést ért el.

 

Peppino műsorvezető azzal fokozta az egyre élesedő helyzetet, hogy kivette alóluk a zenét, mondván: ?acapellában a keménység", majd hozzátette: ?zene és káromkodás nélkül oltsátok szét egymást!" A srácok utolsó nagy lendületükkel ugrottak a feladatra, nehéz volt dönteni. A zsűri a közönség segítség kérte, akik azonban ugyanakkora zajt csaptak mindkét versenyzőnek: Baroneznek a lokálpatriotizmus, Pittának a profizmus miatt. Végül az NKS-tagok Pittának ítélték az első, és Baroneznek a második díjat.

 

Nehéz dolog az underground, hiszen a föld alatt egyszer csak nincs hova továbbemelkedni. Aki viszont átlép a mainstream-be, a stílussal együtt elveszítheti régi közönségét is. A GhettoRádió online hiphop-magazin és -rádió képviselőjeként Tanca Norbert, mint a műfaj egyik kapuőre fontos szempontra hívta fel a figyelmet: akik az elődöket másolják, mit sem érnek, de akik autentikusak és eredetiek, van jövőjük, érdemes követni a pályájukat.

 

ani

?

2011 September 17

Támogatók