Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

MC Ron & Speechless lemeze

Nem rég látott napvilágot MC Ron és Speechless közös lemeze. A korong, vagyis – az alacsony számú lemezeladások átka miatt – a mappa a „Hip Hop Ain’t Dead” címet kapta és tizenöt mp3 fájlt tartalmaz, plusz a borító frontot és a hátlapot

A dalcímekből is kiderül, hogy többnyire angol nyelvű rappek hallhatóak a cuccon, de svéd és – a közreműködőknek köszönhetően – magyar meg spanyol is. Aki ismeri Ron munkásságát, az tudja, hogy angolul rappel, ezt az oldalát nem kell bemutatni. Viszont van egy olyan dolog, amit sokan nem tudnak: ő egy svédországi születésű magyar srác, ezáltal magyar az anyanyelve, de anyanyelvi szinten beszéli az angolt és a svédet is. Svéd nyelvtudását a „3 nyelv” című dalban mutatja meg, az összes többiben angolul rímel. Erre a dalra és a közreműködőkre visszatérek később. Most lássuk a borítót, ami minden hallgató számára elsődleges dolog általában:

 

Van itt egy szerintem közepesnek mondható rajz, ez a front. A betűtípusok egyszerűek, a szülői figyelmeztetés hiányzik (pedig szókimondó szövegek vannak bőven a dalokban, de nem is emiatt hiányolom, hanem csak egyszerűen dekoratív lett volna a kis fekete-fehér ábra a sarokban, vagy egy 18-as karika), és a megrajzolt MC Ron valahogy nem akar hasonlítani a valós MC Ron-hoz, a kutyái viszont jól sikerültek. Ne tudom ki rajzolta a borítót, de mentségére legyen, hogy nyilván nem egy fotorealisztikus művet akart alkotni. Ez egy karikatúra-szerű rajznak tökéletes. Ami viszont nagy gond; ezt a rajzot hiába nyomtatja ki bárki otthon, sajnos a mérete miatt nem fog beleférni egy CD-tokba. Tehát ha valaki akar magának kézzel fogható MC Ron lemezt gyártani, nem fog sikerülni. Ilyen dolgokra a továbbiakban muszáj, hogy odafigyeljen egy nívós előadó!

 

A hátlap:

Ami azonnal szembetűnik minden raprajongó számára, az a komoly közreműködői felhozatal a dalcímek mellett.

Itt is maradt az egyszerű betűtípus. Nincs megjelenítve, hogy ki keverte ki a dalokat, és kinek érdeme a master, de mivel utána nyomoztam, majd ezt is megtudjátok tovább olvasva a cikket. Ezek egyébként olyan infók, amiket illik láttatni egy borítón, ez a tiszteletadás jele lenne a hangmérnöki munkáért, de valamiért ezek lemaradtak. Belső borító nincsen, sem üdvözlet vagy köszönetmondás. Van viszont szépen kidolgozott Wize Guyz és MC Ron logó, ott virít a Ghetto Radio logója és egyéb Hip Hop portálok, valamint ruházati cégek jele is.

 

A vizuális rész után rátérek a zenei dologra, ami a „lelke” egy ilyen produkciónak, és ebben az esetben ezt a szó szoros értelmében vehetitek, ugyanis néhány kivétellel nagyon erős dalok ezek, amik bizonyítják az albumcím realitását, mely szerint a Hip Hop nem halott!

 

Az Intro egy részlet az American Gangster című filmből, amely Denzel Washington főszereplésével készült. Ez csak azoknak érdekes, akik tudnak angolul. Nyílván furcsa lett volna, ha a magyar szinkronos verzióból vágnak ki egy szövegrészt, mert elütött volna a zömében angol nyelvű rappek mellett.

A második track a Da Show, amiben a Das Efx-ből jól ismert legendás MC, Krazy Drayz a közreműködő. KigidiKrazy hozza a tőle megszokott szintet, a zene üteme bólogatásra késztet, minden rendben ezzel a dallal. A zene és a scratch Speechlessnek köszönhető, ahogyan a keverés is. Egyébként az összes zenét Speechless készítette, ő a lemez beatmakere, és a legtöbb dal hangmérnöki része is az ő munkája.

A következő dal a Life Is Hard. Na, ennél a dalnál éreztem azt, hogy ez a lemez csúcspontja, ennél jobbat nem nagyon lehet csinálni. Többször meghallgattam egymás után, aztán a későbbiekben még más dalokkal is ugyanígy voltam. Igényesen megszerkesztett zene, a vonósok az elején megbolondítanak. Caldhino refrénjével kezdődik a dal, ő egy jamaikai származású dancehall énekes, általa kapunk egy kis reggae ízt is a lemezre…finom! Őt követi Crooked I, akit biztos sokan ismertek a Slaughterhouse nevű formációból, főleg úgy, hogy pár éve Budapesten is fellépett a csapat. Crooked I-nak nagyon jó szólólemezei is vannak, érdemes beszerezni ezeket! Első szólóalbuma 2010-ben Suge Knight kiadójánál, a Death Row-nál jelent meg. MC Ron verzéje jön Crooked I után, majd Caldhino zárja a dalt, hogy kellőképpen megőrüljenek a reggae zene kedvelői. Ezt a track-et Diaz – aki többek között a Hősökkel és a DSP-vel is dolgozott – keverte és masterelte, szól is rendesen.

A negyedik dal a One Day komoly scratch-el kezdődik, szintén Speechless kezének köszönhetően. Ron hozza a megszokott flow-ját és hangulatos a zene, de ezen kívül semmi extra nincs a dalban, ilyen is kell.

A Keep It Real című produkció igényes, szépen hangzó vonósokat tartalmaz és közreműködőnek Ruste Juxx-ot kapjuk. Ruste Juxx egy brooklyni rapper, aki tevékenykedett már a Heltah Skeltah nevű duóval, és Marco Polo-val meg Black Milk-kel is. Nagyon jól sikerült dal lett ez is.

Egy rövidke skit után következik a Make It Bang című dal, két klasszikus emszí közreműködésével. Az egyik a nagy múltú, new yorki Kool G Rap, a másik a hazai MC Gőz. Ami nagyon feldobja a track színvonalát az a refrén, ami olyan mintha Nancy Sinatra „Bang Bang” című dalából lenne mintázva, csak más nyelven és felgyorsítva.

A Ready For Everything című dal közreműködője a Backstreet Boys. Persze ez csak vicc volt! Miután Ron elmondja véleményét a rövid életű pop együttesről, beindul az ütem és kezdi a rapet. A hangulatos refrén után a Heltah Skeltah-ból ismert Rock veszi át a szót, majd a Furakor két emszíje. Ebben a dalban szerintem Ron flow-ja viszi a prímet, túlszárnyalva az amerikai előadót is. A keverés Ketioz, a scratch Mr. Vezér dicséretes munkája.

A Joint című dal, ahogy a címe is utal rá, egyszerű és nem egyedi témájú. Mikee Mykanic a légúti nyálkahártya gyulladására fogja a köhögést, majd MC Ronnal a zöldséges cigiről rappelnek, így minden hallgató számára egyértelmű, hogy mégsem a hurut miatt van. Ennél az egy dalnál éreztem azt, hogy a közreműködő nem emeli a produkció színvonalát, hanem fordítva. Mikee-t hallottam már élőben is szövegelni, de nem fogott meg. Elismerem, hogy egyedi és frappáns rímei vannak, de sem a hangja, sem a flow-ja nem jön be. Ez a dal szerintem egy mellélövés volt.

A füves téma és egy félperces skit után egy komoly hangvételű dal viszi vissza a hallgatót a színvonalas hip hop világába. Ron és TKYD dupla dinamitként robban a Pulses című trackben. Az ezt megelőző skit ügyesen fűződik át a dalba, ez a közjáték egy dokumentumfilmből van kivágva, melynek témája az illuminati, mint a dalnak. „Az ember előbb tanul meg félni, mint látni/mert a félelem hatalom, mint az illuminati.” – rappeli TKYD és végig hozza a tőle megszokott, érdekes rímeket és flow-t. Mindkét mikrofonmestertől két verzét kapunk, a refrén TKYD elmeszüleménye. Ron az első szövegrészében Michael Jacksont és 2Pac-ot is megemlíti, sokak szerint közrejátszott az illuminati a halálukban – persze ez lehet, hogy csak realitás nélküli médiapletyka. Martin Luther King és Malcolm X is elhangzik, és még több ismerős név. Ron dühe igazán az utolsó verzében bontakozik ki, és ez nagyon erős színezetet ad a flow-jának. Ehhez a dalhoz klip kellene! A lemez egyik csúcspontja és olyan témát feszeget, amiről muszáj beszélni! Aki nem vágja, hogy mi az illuminati, nézzen utána! Anno 2Pac is nyilatkozott a témában, és az ominózus interjúrészlet megtalálható a youtube-on magyar felirattal.

3 nyelv. A címből is kiderül, hogy három nyelven hallható a rap ebben a dalban. Érdekes kollaboráció: Dogge Doggelito venezuelai rapper spanyolul, Ron svédül, MC Gőz az anyanyelvén tolja a rímeket. Negatívum sajnos a dobok tompa hangzása, a keverésre valószínűleg nem fordítottak kellő figyelmet. Emellett olyan érzésem van, hogy mindhárom emszí különböző minőségű mikrofonnal vette fel a szövegrészét, nem egységes a hangzás.

Back In The Dayz! Kiváló refrén hallható egy nagyszerű svéd énekesnőtől, Joe-tól, ez sokat emel a dal színvonalán. Második közreműködőnek Hussein Fatal került a dalba, aki az Outlawz tagja. A keverés Ketioz munkája.

Az utolsó, vagyis az outrot megelőző dal a Rutin. Ebben ismét MC Gőz a közreműködő, itt is hozza a tőle elvárt magas szintet. Nem rossz dal, de nem is fogott meg. Sokkal jobb dalok is vannak a lemezen, az tény. A scratch viszont nagyon profi benne.

Az outro Ron egyik példaképének, Bruce Lee-nek a szavait tartalmazza. Ron is a harcművészetek szerelmese.

 

Az album ingyenesen letölthető innen:

http://data.hu/get/7808845/MC_Ron__Speechless_-_Hip_Hop_Aint_Dead.rar

                                                                                         

Írta: S.R.

2014-07-18

Támogatók